Het welzijn verbeteren van dieren is wat ik het liefst doe. Daarbij pas ik integrale osteopathie en complementaire geneeskunde toe. Dat ik dat al jaren met mijn hart en ziel mag uitoefenen in een goed lopende praktijk, ervaar ik als heel bijzonder. Iets anders dat ik al van vanaf jonge leeftijd graag doe is kennis overdragen/delen. Dat begon al als 15 jarige waar ik samen met mijn even oude neef, leider was van een voetbalteam van de F’s of mini’s. Het breidde zich uit naar zeilleraar, skileraar, consultant in het bedrijfsleven, gastlessen op scholen/clinics over honden/paarden osteopathie tot het les geven in osteopathie voor paarden op een van de huidige osteopathie scholen.

Bij ieder consult dat ik geef, kunnen de klanten ook rekenen op uitleg van de behandeling en beantwoording van hun vragen. Door drukte in de praktijk is het lesgeven er al weer een tijd bij ingeschoten. Met de wens om het lesgeven weer een nieuwe impuls te geven, ben ik mij gaan afvragen waar ik een extra bijdrage kon leveren aan het welzijn van de dieren. In reactie op de vraag uit de markt en de nog grote ruimte voor ontwikkeling is het een opleiding voor osteopathie voor honden geworden. Ik heb daarbij het streven om geinteresseerden op te leiden tot hondenosteopaten die net zo enthousiast zijn over deze geneeswijze als ik en na afronding van de opleiding als professioneel hondenosteopaatkunnen meehelpen het welzijn van honden verantwoord te behouden of te verbeteren.

Mijn opzet is om in twee jaar een zo compleet mogelijk en kwalitatief zo hoog mogelijke studie aan te bieden. Ik hoop dat de studie in de toekomst de erkenning krijgt die het verdient. En wellicht ook wettelijke erkenning. Om daarvoor in aanmerking te komen zal de opleiding in ieder geval een aantal keer gegeven moeten zijn. Dus maak ik nu een start en kijk ik of het aanslaat en hoever het kan gaan uitgroeien. De studie is gebaseerd op de theoretische kennis en diverse literatuur voor honden, (na)scholing over osteopathie bij mensen, paarden en hond en mijn eigen opgedane ervaring. Mijn benadering richting de dieren gaat vanuit een helpende hand en liefdevol hart. Daarbij streef ik naar zoveel mogelijk coherentie en samenwerking met het dier om zelfgenezing zo veel mogelijk te stimuleren. Daarbij blijven we wel met beide benen op de grond staan en wordt de reguliere wetenschap niet uit het oog verloren.

De opzet is ambitieus en tijdens de studie wordt er veel tijd besteed aan het stimuleren van de ontwikkeling van het eigen gevoel. De grootte van de studiegroep is maximaal 12 studenten.

© Copyright 2019 – Michael Hamerslag – www.michaelhamerslag.nl